Home » Nieuwe uitdaging

3 april 2019

 

fuseren valt niet mee

Patronen verschuiven in medialand. Logisch want de hele wereld is in beweging. 

Gemeente Helmond behandelde gisteren, 2 april 2019, in de raad het onderwerp : " Hoe verder met de mediavoorziening in Helmond." Ofwel: De Omroep van Helmond... Hoe verder....

Omdat dit onderwerp voor een (hobby) journalist toch wel belangrijk is zijn we met een groep geïnteresseerden naar de raadzaal getogen om op de publieke tribune eens aan te horen wat er over ons gezegd werd.

Omroep Helmond was er met een delegatie en mediaplatform Ditisonzewijk was er ook met een afvaardiging.

Een overleg zoals dit is een ingewikkeld en belangrijk item omdat de nieuwsvoorziening voor alle Helmonders iets is waar alle Helmonders mee te maken hebben.

Het plan van een fusie tussen Omroep Helmond en Ditisonzewijk zal een hele klus zijn. 

Tijdens mijn werkzaamheden bij Omroep Helmond kregen we een studio tot onze beschikking, een uur zendtijd en een pro forma format wat we zelf in konden vullen met ons team. Daarin hadden we dus een grote autonome status maar daarbij ook een minder sterk netwerk: Als ons team afwezig zou zijn of incompleet dan waren er geen collega journalisten die onze taken overnamen dan wel compenseerden.

Juist die zwakte in collegialiteit en het kunnen invallen voor elkaar bracht mij de noodzaak om elders journalistiek actief aan de slag te gaan en daarin bood Ditisonzewijk me de ruimte.

Op deze plek is een sterk "WIJ"gevoel en is er altijd wel iemand op de redactionele werkvloer om mee te denken of mee te helpen. 

Het afgeperkte "Wij zijn van de radio" en "Wij zijn van de tv" kwam niet voor bij het nieuwe internetplatform wat alle wijken in Helmond voorziet van nieuws dichtbij.

Met bloedend hart realiseer ik me steeds meer dat ons nieuwsprogramma op radiozender geen nieuwe kansen zal krijgen in de oude vertrouwde vorm. 

Of de omroep mee kan in het "WIJ"denken vraag ik me dan ook sterk af. 

Ik heb een warm hart voor ieder die ons radioprogramma heeft ondersteund en geholpen maar we moeten verder. 

In mij klopt een wit-blauw hart inmiddels: de kleuren van het logo van www.ditisonzewijk.nl 

Daar zie ik zelf de toekomst. En ook bemerk ik dat dit mediaplatform de oudere generatie stimuleert om zich digitaler op te stellen. 

De muziekvereniging waar ik een reportage over maakte, die uit oudere mensen bestaat, was getriggerd om te zoeken naar hun verhaal en hun foto's op internet. In een stukje "nazorg" bezocht ik hen en legde uit hoe ze de reportage konden bekijken.

Daarin zal een digitaal platform met nieuwsfunctie een extra dimensie krijgen om senioren ook digitaal actief te krijgen. Ik denk dat dat een belangrijke meerwaarde is. 

Of we gaan samenwerken en hoe..... Daarover kan ik zelf nog niets vertellen: dat is aan onze besturen en de politiek. 

Maar vrije journalistiek is de waakhond van de democratie dus we zullen het niet kunnen missen. Daarom geloof ik in een toekomst.

Laten we samen die stap vooruit zetten want achteruit kunnen we niet.

 

 

 

 

mei 2017

Verbinden en faciliteren

Nieuwsdesk heeft de afgelopen periode een plaats geboden aan 2 MAS stagiaires van 14 jaar. Een have leerling en een atheneum leerling.

In de maatschappelijke stage leerden ze in dit vrijwilligerswerk wat het betekend om een programma te maken voor en door Helmonders.

Je verantwoordelijkheid nemen, collegiaal werken, ijverig zijn en gemotiveerd.

Het format maken voor het programma ( de planning)  Mensen interviewen, organisaties vinden, informatief een surplus zijn voor de luisteraars.

Het is leuk dat deze jongeren ons hebben geholpen om ons programma mee te maken. Samen hebben we veel van elkaar geleerd.

Ik hoop dat we in de toekomst ook andere jongeren een kans kunnen geven om aan de radioprogrammering mee te werken.

Nieuwe stagiaires kunnen zich aanmelden via nieuwsdesk@omroephelmond.nl

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

november 2016

 

Samen

 

 ik ben"besmet" met het virus dat radiomaken heet.

 

De werkzaamheden voor het programma Nieuwsdesk hebben we ons echt eigen gemaakt. Er worden door te doen steeds betere opnamen gemaakt en we zijn minder nerveus als in het begin. Het maken van Reportages in Helmond maakt ons zichtbaar en we geven mensen de kans om wat te vertellen. 

Dat voelt goed. We zijn dienstbaar in onze opstelling.We geven organisaties en mensen een spreekbuis om wat voor elkaar te kunnen krijgen en doen dat met veel passie.

Tijdens ons werk komen we op locatie ook vaak collega-journalisten tegen van diverse pluimage.

Soms voelt het als rivaliteit en soms als een gezamelijke hobby.

Vanuit dat oogpunt hebben we geleerd dat samenwerken betekend dat je elkaar kan versterken.

Omdat we in de toekomst van de Olon ook meer moeten gaan samenwerken is het verstandiger vrienden te hebben dan rivalen. Helaas kan niet iedereen zo werken. Wel hebben we vrienden gevonden in het netwerk van Ditisonzewijk.

Vele leuke mensen hebben we zo al mogen ontmoeten en vele kansen en plezier met elkaar gedeelt. Ik hoop dat we in de toekomst nog veel leuke collega's mogen ontmoeten.

www.ditisonzewijk.nl

Kijk er eens rond. Het is heel leuk en vol enthousiasme opgezet.

 

 

Omroep Brabant

Mediadag bij Omroep Brabant :

Groots en leerzaam

28 november 2015

Vandaag was een delegatie van Omroep Helmond te gast bij Omroep Brabant.

Samen met vele anderen die lokale radio en tv brengen werden we welkom geheten door de medewerkers van Omroep Brabant.

Ons werd niet alleen een "kijkje in de keuken" gegund maar we mochten deelnemen aan verschillende masterclasses en workshops die ons inzicht gaven in een goede professionele presentatie op radio en tv.

Het was een warm onthaal. Het was erg druk. Wie wil daar nou niet bij zijn, als "kleine collega"

We hebben er veel van opgestoken en gaan dat in praktijk brengen op onze eigen zender.

Hartelijk dank, Omroep Brabant, voor het warme onthaal.

Siris in Someren kan ons veel leren

18-08-2015

Gisteren waren we te gast bij Siris in Someren. We kregen daar een training om tot een goede samenwerking te komen en gezamenlijk gebruik te maken van journalistieke bronnen. Het was niet alleen n leerzame ochtend maar het werkte ook als teamnbuilding. De neuzen staan enthousiast dezelfde kant op. Dit beloofd een vruchtbare samenwerking.

7-8-2015      Een nieuwe uitdaging:

Klik hier om een tekst te typen.

Na de zomervakantie een nieuw programma

Terwijl sommigen nog druk zijn met reiskoffers en net pas de zon opzoeken, zijn wij al begonnen met de voorbereidingen van een nieuw ochtendprogramma. Een nieuw vers samengesteld team gaat een fris nieuwsprogramma opstarten op Omroep Helmond Radio.

Waarschijnlijk, voor zover ik nu weet, kunnen Helmonders gaan genieten van een nieuw programma zo rond september. Meer info hierover zal zo snel mogelijk op deze site te lezen zijn. Nog heel even geduld aub.

* de startdatum van het nieuwe programma is naar later verplaatst aangezien we nu nog bij Siris in de leer zijn*